L’Audiència Provincial de Sevilla ha acceptat el recurs de la Federació d’Associacions de Consumidors i Usuaris d’Andalusia (FACUA) i ha admès com a afectades set víctimes del brot de listeriosi, de bon primer descartades per la jutgessa de la causa. El motiu és que totes elles van ésser diagnosticades de listeriosi o bé van tenir símptomes propis d’aquesta malaltia poc després de consumir carn de l’empresa Magrudis, i fins i tot, en alguns casos, van haver d’ésser hospitalitzades o rebre antibiòtics.

L’escàndol es va encetar el 15 d’agost de 2019 quan la Junta d’Andalusia, encapçalada per la coalició de dretes (PP, C’s i Vox), va decretar una alerta alimentària que esdevindria la pitjor infecció per ‘listeria monocytogenes’ d’Europa: quatre morts, sis avortaments i 200 persones afectades. La negligència de l’empresa proveïdora va precedir la nefasta gestió política, atès que la Junta no es va disculpar ni en va manar cap dimissió. “Va ésser una gestió raonable perquè a l’agost molta gent era de vacances” assegurava el portaveu del PP andalús, mentre el gerent de Salut assistia a una cursa de braus, -més endavant s’escolaria que havia col·locat 140 amics a Sanitat.

La incompetència política va mutar en mentides i retards injustificats: la Junta tan sols va demanar anàlisis d’una part dels productes contaminats; va dir que només se n’havien venut a Sevilla -però també se n’havien fornit 225 quilos a Madrid i 10 a Badajoz-, i a més, va trigar cinc dies en decretar-ne l’alerta (malgrat que algunes persones ja havien donat positiu en les proves mèdiques), i sis en aturar-ne les vendes. A més, l’Ajuntament d’El Coronil va recordar que la Junta no hi havia enviat cap informació en relació amb l’alerta, malgrat que a la vil.la hi hagués un grup d’avis que va menjar carn contaminada i una veïna embarassada ingressada a l’hospital de feia una setmana. FACUA va haver de negar una notícia falsa segons la qual una empresa càrnica de Girona hauria proveït la carn a Magrudis, atès que el carro de l’enfornat també hi va donar positiu en listeria.  

El propietari, administrador únic i gerent de Magrudis, Sandro José Marín, que era afiliat al PP, va canviar el compte de Twitter –de clara connotació neoliberal i homòfoba-, i havia heretat el negoci del seu pare, expert en amuntegar deutes durant vint anys. FACUA va instar els partits polítics a consensuar una reforma urgent de la Llei de Seguretat Alimentària i va demanar que l’Ajuntament de Sevilla fos considerat responsable civil subsidiari. El setembre de 2019, la jutgessa va manar la detenció de Marín, dos dels seus fills i dues persones més, i la Guàrdia Civil va escorcollar la fàbrica que l’empresa tenia a Sevilla i d’altres propietats, entre les quals un possible establiment clandestí a Dos Hermanas. L’octubre de 2019, la jutgessa va decidir indagar Magrudis pels delictes de fallida punible i aixecament de béns, en descobrir una presumpta xarxa de testaferros. El proppassat juny, el jutjat d’instrucció número 10 de Sevilla va decretar l’embargament dels béns de les persones posades en examen judicial, amb l’objecte d’assegurar els cinc milions d’euros de fiança imposada per la jutgessa.

Ensems al brot de listeriosi, l’agost de 2019 la Junta d’Andalusia va haver de decretar una segona alerta sanitària a conseqüència de la ‘síndrome de l’home llop’: la farmacèutica espanyola Farma-Química Sud, guardonada amb un premi a la I+D+I, havia etiquetat i envasat com a omeprazol un regenerador de cabell, circumstància que va provocar la intoxicació de 23 nadons. En realitat contenia minoxidil, és a dir, un potent vasodilatador que fa que els nens pateixin excés de pèl (hipertricosi). La farmacèutica va vendre el producte a menut i més de 22 farmàcies en van ésser afectades. La causa encara n’és oberta. El desembre, els inculpats van declarar davant d’un jutjat de Màlaga que el medicament va ésser importat de l’Índia i no pas manipulat. El jutge espera un report policial per a poder aclarir els fets i agilitar la sentència.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , , , ,