Puerto Rico té vincles amb Catalunya que són públics, notoris i indiscutibles, com per exemple l’exili de Pau Casals de 1956 fins a la seva mort, el 1973. O bé que la bandera de Puerto Rico, conjuntament amb la de Cuba, va inspirar Vicenç Albert Ballester per a crear l’estelada.

Altres lligams més polèmics tenen a veure amb ser, pel fet que Artur Mas -autor de la pregunta-parany que va impedir la independència i que després ha demostrat, en diverses entrevistes, que ell no és independentista i que el procés no era per a fer la independència- va afirmar, el 2012, tot abusant del desconeixement dels catalans, que Catalunya hauria d’ésser com Puerto Rico, un estat lliure associat. 

Altres lligams entre Puerto Rico i Catalunya són el compositor de la música de l’himne La Borinqueña, el reusenc Fèlix Astol, la devoció per la verge negra de Montserrate i la presència de les quatre barres a tres municipis de l’illa caribenca. 

La visita de Felipe VI per la celebració del 5è centenari de la fundació de la ciutat de Sant Juan de Puerto Rico ha estat força polèmica. Va ser rebut amb l’enderrocament de l’estàtua de Ponce de León, primer governador de l’Illa (a qui “Vilaweb” fa espanyol, ja l’any 1508!). D’altra banda, un grup d’independentistes portoriquencs va recordar al rei espanyol les lluites de Catalunya, Euskal Herria i Puerto Rico per la independència.

Felipe VI va provocar indignació als portoriquencs en un discurs on va afirmar que Espanya “trajo consigo su lengua, su cultura, su credo. Y con ello aportó valores y principios como las bases del Derecho Internacional o la concepción de los Derechos Humanos universales”.

Com altrament no podia pas ser, les paraules del rei espanyol han fet indignar referents d’allà i d’aquí, com el jornalista Benjamín Torres Goday, que n’ha destacat el colonialisme desfermat.

 

Llegeix articles amb temes relacionats: , , ,