La victòria de Rafa Nadal a l’Open d’Austràlia, que li ha valgut el 21è Grand Slam, ha desfermat novament l’ús patriòtic de la figura per part d’aquells qui sempre prediquen que no s’ha de barrejar política i esport. La febre ha arribat a l’extrem surrealista d’una iniciativa a Change.org per incloure el nom de Rafa Nadal a l’aeroport de Palma. La petició, que de moment ja ha recollit 30.825 de les 35.000 firmes necessàries, s’adreça al govern espanyol i balear i també a AENA.

Es fonamenta en la teoria que Nadal és el millor tennista de la història, una presumpció errònia si es redueix la distinció al nombre de Grand Slams: sumant les tres modalitats –individual, dobles i dobles mixtos–, Margarite Court en va conquerir 64, Martina Navratilova 59, Serena Williams –encara en actiu–, 23 i Steffi Graf, 22. Un recompte total de títols atorgaria el primer lloc del podi a Connors (109) seguit per Federer (103) mentre que cal esmentar que Borg acumulava 6 Roland Garros i 5 Wimbledon quan es va retirar als 26 anys, és a dir, un rècord de precocitat.

Els organitzadors de la proposta consideren que Nadal representa els valors de la humilitat, educació, sacrifici, tenacitat, esforç i honradesa. Difícilment tindrien aquesta opinió si fossin conscients de les investigacions d’Hisenda i d’una requalificació de dubtosa legalitat a Manacor denunciada per diverses entitats ecologistes. Sense oblidar que el tennista va tenir l’ocurrència de comparar l’1-O amb el fet de saltar-se un semàfor en vermell.

En els darrers anys alguns aeoroports han modificat el seu nom per incorporar-hi figures històriques rellevants, com ara el de Granada-Jaén amb Lorca, el de Santander amb Seve Ballesteros o el de Madrid amb Adolfo Suárez, aquell president que va descartar un referèndum entre Monarquia i República perquè, tal i com va admetre, hauria guanyat la segona opció.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , ,