Un total de 28 treballadors –dinou dones i nou homes- van morir, el proppassat dilluns, en un taller de confecció clandestí a Tànger (Marroc), per culpa d’una inundació motivada per les fortes pluges. Les dones hi van morir ofegades al segon pla sota terra, mentre que els homes s’hi van electrocutar i, amb prou feines, una desena de persones hi van poder ésser rescatades. Les condicions al taller eren indignes: jornades laborals llargues, sous per sota del mínim legal i condicions d’insalubritat i inseguretat.

Per bé que el responsable del taller ha estat detingut i la indagació tot just s’ha encetat, Campanya Roba Neta assenyala Amancio Ortega. Atenent el report de novembre de 2019 d’aquesta xarxa internacional d’ONG, sindicats i persones consumidores que treballen per a la millora de la indústria de la confecció en l’àmbit mundial, 80% de les persones enquestades van admetre que les seves empreses treballaven per a Inditex -el grup empresarial creat per Amancio Ortega-, i més concretament per a Zara, Bershka i Stradivarius, mentre que la meitat també reconeixia fer-ho per a Mango. El diari El País va publicar una primera versió de la notícia en què esmentava Inditex però curiosament després la va modificar per eliminar-ne el nom.

Els nombrosos escàndols d’Ortega al capdavant de l’imperi tèxtil continuen a arruïnar els esforços destinats a conrear-ne una imatge pública de filantrop exemplar.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , , , , ,