L’escrit en què la Comissària de Drets Humans de la Comissió Europea Dunja Mijatovic demana a Espanya que revisi els delictes d’enaltiment del terrorisme o ultratge a la Corona perquè restringeixen la llibertat d’expressió ha esdevingut paper mullat, atès que la justícia continua aplicant-hi la llei de l’embut i els muntatges. Mentre el tinent de l’exèrcit que en un article va amenaçar amb una “solució armada” per a Catalunya ha rebut una sanció econòmica disciplinària de vuit dies, sis antifeixistes han estat condemnats a sis anys de presó per uns enrenous en una manifestació a Saragossa contra Vox, per bé que les gravacions aportades al judici no hi han pogut provar la presència dels acusats.

El govern espanyol, que es va mostrar ferri amb la prohibició de les manifestacions del 8-M, permet ara la celebració d’algunes marxes franquistes.

Un altre cas especialment incomprensible i esgarrifós és el del jove gitano Eleazar García, amb paràlisi cerebral i una discapacitat del 75%, que va ésser detingut amb violència per diversos policies i vigilants de seguretat als voltants de l’estadi El Molinón de Xixó i va morir d’un atac de cor. L’Audiència Provincial d’Oviedo ha decidit sobreseure la causa i els culpables n’han quedat absolts.

Després de 19 dies d’empresonament, la noia que va ésser acusada de cremar un furgó de la guàrdia urbana durant les protestes contra la detenció de Hasél ha quedat en llibertat. El motiu és que els Mossos es van confondre de persona, però El País es va afanyar a fer-ne un titular criminalitzador: “Los anarcos del mechero Bic”. L’ordre de presó justificava que els detinguts portaven un encenedor singular però l’advocat de la dona incorrectament detinguda ha explicat que els encenedors intervinguts són iguals perquè es venen amb el tabac picat de la marca Horizon.

Finalment, Rodrigo Lanza ha estat condemnat a vint anys de presó per la mort de l’ultra Victor Laínez. El tribunal considera que es tracta d’assassinat, per bé que Lanza es va defensar de Laínez i que l’agreujant per motius ideològics es fonamenta en uns tirants amb la bandera espanyola que hauria portat la víctima però que mai van aparèixer. Vox ha exercit l’acusació popular contra Lanza, que roman en presó provisional d’ençà el desembre de 2017.

D’entrada fou condemnat a cinc anys per un jurat popular, que el va considerar culpable d’homicidi imprudent però el TSJA, pressionat per la caverna mediàtica, va  manar repetir el judici. L’advocat de Lanza creu que hi va haver un delicte de lesions amb mort no estimada, que suposaria una condemna de fins a cinc anys –escurçada a dos per l’atenuant d’haver actuat amb influència de l’alcohol-, i ha anunciat que recorreran la sentència al Supremo, al TC i al Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg si s’escau, ateses les “nombroses violacions dels drets humans que hi ha hagut durant la vista”.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , , , ,