Coca-Cola va ser notícia a Lleida el més passat. Aquest cop no ho ha estat pel fet d’intimidar els indígenes nasa a Arauca (Colòmbia) que produeixen Coca Pola, cervesa feta a base de fulla de coca, fabricada artesanalment, de la qual es fan unes 7.000 unitats i que dóna feina a vint persones. Tampoc no parlarem tot seguit d’una notícia de repercussió mundial, com quan Cristiano Ronaldo va suscitar pèrdues de milers de dòlars en borsa pel fet de retirar dues ampolles de Coca-Cola en un torn de premsa a l’Eurocopa.

La Guardia Civil espanyola va retirar i destruir, el mes passat, 17.000 litres de Coca-Cola i Monster (també de Coca-Cola) pel fet d’estar preparades per a distribuir a l’estat i d’estar íntegrament etiquetades en anglès. Això, a part de reobrir el fet que la multinacional -dirigida a l’estat per la processista (no confondre pas amb independentista) Sol Daurella- no etiqueta en català, va recordar una situació esdevinguda a establiments de restauració a Catalunya fa uns anys.

El fet és que, a gran part de bars i restaurants de l’àrea de Barcelona, s’hi distribuïen llaunes de Coca-Cola etiquetades exclusivament en idiomes de l’est, danès, neerlandès, francès, alemany o anglès. Això, a part de contradir la legislació, implica un perill per a la salut en deixar indefensa la població en cas d’al·lèrgies o intoleràncies per algun dels components.

Un redactor de Catdavant en va fer recerca, fa anys, tot connectant amb el departament de marxandatge de Coca-Cola on en va rebre una explicació que no el va satisfer gens: li van dir que Coca-Cola a Alemanya estava més bé de preu perquè hi havia més competència. Això no justificaria pas tots els altres països que no són Alemanya. De fet, s’anunciaven a internet carregaments sencers de Coca-Cola estrangera.

Hi costa d’entendre la manca d’inspectors i, també, que Coca-Cola local, suposadament perjudicada, no hi fes res. D’altra banda, Coca -Cola té un gust diferent a cada país com a conseqüència de l’aigua que s’hi fa servir o de la utilització de sucre o de xarop de blat de moro.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , ,