El criteri de la justícia espanyola amb les extradicions no segueix cap lògica democràtica atenent Llarena. Espanya ha suspès oficialment el judici per l’assassinat de Niccolò Ciatti, el jove florentí assassinat amb una puntada de peu en una discoteca de Lloret de Mar l’agost de 2017. La decisió es va produir després de l’extradició concedida per Alemanya a Itàlia del principal investigat per l’assassinat, el txetxè Rassoul Bissoultanov, detingut per una ordre europea de detenció sol·licitada pel fiscal de Roma.

El judici a Espanya s’havia d’obrir el 26 de novembre a Girona, però ara amb l’extradició de Bissoultanov a Itàlia caldrà esperar que es resolgui el conflicte jurisdiccional entre Espanya i Itàlia.

La nit de la tràgica mort de Niccolò, el 12 d’agost de 2017, Bissoultanov va ser immortalitzat per les càmeres de vigilància de St Trop, una de les discoteques més famoses de la Costa Brava, mentre donava una violenta puntada al cap de Niccolò. El febrer passat, de nou amb l’ordre de detenció sol·licitada per la Fiscalia de Roma, l’altre txetxè acusat de l’assassinat, Movstar Magomedov, va ser detingut a França, en un petit poble prop d’Estrasburg, però al maig va quedar en llibertat després que França n’hagués denegat l’extradició en motiu del judici pendent a Espanya.

“La nostra major esperança −va dir Luigi Ciatti, pare de Niccolò− és que siguin jutjats com més aviat millor, perquè en tots aquests anys Espanya només ha perdut el temps i s’ha demostrat incapaç de portar davant un jutge el qui va matar el meu fill.”