Tres anys i mig després de l’1-O encara es van resolent causes judicials derivades del referèndum. D’una banda, el Jutjat Penal 11 de Barcelona ha absolt els membres de la Sindicatura Electoral, que van ésser acusats de desobediència i usurpació de funcions. A Twitter el catedràtic de ciència política i president de la Sindicatura Electoral, Jordi Matas, ho ha qualificat com “una bona notícia per a la democràcia i la llibertat i un mala notícia per a l’extrema dreta, que ens ha perseguit i calumniat. Seguirem lluitant pels milers de persones represaliades”.

De l’altra, la justícia ha emparat dins del marc de la llibertat d’expressió el còmic de to satíric sobre l’1-O que els sindicats policials van denunciar. El jutjat de Palma ha emprat una sentència del Tribunal Europeu dels Drets Humans, que reivindica el pluralisme, la tolerància i l’esperit d’obertura, per arxivar la querella contra el dibuixant.

Dues de calentes i una de freda: el jutge Llarena va activar el centre antiterrorista de l’Estat amb l’objecte de capturar Puigdemont.