Som al 40è aniversari del Saló Internacional del Còmic de Barcelona rebatejat amb el nom “Comic Barcelona”. Dins una fira de tres dies on el castellà porta la batuta –en el passi de premsa, les exposicions i conferències- ens ha sorprès una paradeta d’una editorial, Senyera Studios, que fa palesa la seva catalanitat sense vergonya. Marxandatge, logo d’empresa i còmics, tot en català.

El logo de Senyera Studios mostra un disseny diferent al de l’estand i al de la vostra targeta de presentació, per quina raó?

El logo de la targeta en va ser el primer, però DC Comics em va enviar una carta on deia que no hi utilitzés el ratpenat o em demandarien. Em van dir que aquest estil de ratpenat és de Batman i no es pot fer servir. Llavors hi vaig posar el ratpenat que es pot veure ara.

Caram! Quina obsessió malaltissa amb el ratpenat! L’any 2019, DC Comics va denunciar el València CF a l’Oficina de la Propietat Intel·lectual de la Unió Europea per emprar un ratpenat massa semblant al de Batman! Venim d’una taula rodona sobre còmic en català aquí, al Saló del Còmic. Montserrat Terrones, directora de l’Editorial Finestres, Carles Miralles, director d’Arechi Manga, i Xavi Serra, jornalista cultural de diari ARA, han explicat a l’auditori que el còmic en català i, especialment, el manga, viu una nova època daurada d’ençà tres anys. Heu copsat aquesta nova situació a les vendes de les vostres publicacions?

El Capità Catalunya va sortir a la venda el 18 de desembre de 2021. Jo, el 21 de desembre, era de viatge als Estats Units de visita als pares. Volia deixar una comanda a les llibreries de Barcelona de 60 exemplars del Capità Catalunya. Totes em van dir que 60 era massa, que un còmic de Marvel o DC no ven més de 20 exemplars. Els vaig pregar que acceptessin els 60 per si de cas, perquè jo seria fora del país durant cinc setmanes. Els vaig dir que si no es venien els tornaria a prendre quan tornés dels EUA. Tres llibreries em van dir d’acord, les altres que hi deixés 30 exemplars. Es van vendre tots els exemplars i gairebé la resta d’una segona comanda. Em van dir que hi anaven persones que normalment no compraven còmics a comprar el Capità Catalunya. Per ara, se n’han venut més de 2000 exemplars durant els primers quatre mesos a la venda. Les llibreries m’han dit que això és un rècord per a un còmic a Catalunya.

Com, quan i per què vau decidir crear Senyera Studios?

Vaig tenir dificultats per a trobar una editorial que em publiqués els meus còmics. O no feien publicacions de grapa amb mides d’un còmic estil Marvel/DC o no volien prendre el risc de publicar en català. Un editor em van dir que en castellà un còmic de Marvel o DC no ven més de 12000 exemplars a tot Espanya i que, en català, no pensava que en vendria gaires.

Al primer número de la sèrie, hi ha un personatge de ficció que es diu Humbe. Fins a quin punt hi ha relació entre aquest personatge del còmic i Humbe, el creador de la historieta?

Algunes vegades, quan escric, creo un personatge amb alguns aspectes d’un personatge real. No vol dir que sigui exacte al personatge real. Estic convençut que Humbe a Capità Catalunya farà coses que jo no faria mai o no podré pas fer. Però, el personatge té alguna part de mi, això és ben segur! És evident que ell està inspirat en mi. El barret i la corretja de cowboy català estan concebuts segons el meus propis barret i corretja vaquers. Aquest barret el tinc des que tenia 20 anys. Sóc un afeccionat de la música country, també. El personatge de la Mestra té algunes parts de la meva personalitat i també parts d’una amiga meva als EUA. Encara que sap que no és ella exactament, la meva amiga als EUA està molt emocionada pel fet de saber que és la inspiració d’aquest personatge.

Podeu explicar breument qui és el Capità Catalunya sense fer gaire “spoiler” de la trama argumental?

El Capità Catalunya és un descendent del primer general de l’exèrcit català, Josep Moragues. Josep Moragues va ser una persona molt valenta i la seva segona dona, na Magdalena de Geralt, també; possiblement més que qualsevol altra dona en la història de Catalunya. Genèticament parlant, tanta valentia de part de pare i mare alhora és força estrany de trobar. I és una de les qualitats, per les forces màgiques del destí, que fa que la nissaga tingui superpoders. La història de Josep Moragues i la seva segona dona va ser una història d’amor molt apassionada i ho serà al còmic, també. Explicarà allò que esdevingué als personatges reals amb una història de ficció de superherois. Tots dos mostraran “la punta de l’iceberg”, com diem en anglès. Aquest descendent d’en Josep Moragues i na Magdalena de Geralt (no oblidem que és un descendent d’ella també) és un personatge inventat per mi. Malgrat que per escriure m’he inspirat en la historiografia oficial, la trama argumental del còmic és construïda a partir d’experiències meves i d’alguns amics. El tarannà dels personatges és totalment inventat per mi. En definitiva, el Capità Catalunya és inigualable.

A la darrera pàgina del primer número, expliqueu que la història estarà subdividida en onades, una mena de temporades de la sèrie i, al final de cada onada, s’hi desvetllarà un misteri. Ens podeu explicar de quin tipus?

Hi haurà 4 onades. Totes les meves històries porten numerologia catalana. Cada 25 fascicles, s’hi farà una altra onada. La primera onada se centrarà en els superherois. Però es veurà que, al final d’aquesta història, Els Herois Catalans Desperten perquè hi manquen els supernaturals. No deixeu escapar la història de Les 4 Barres perquè serà imprescindible per a entendre la història de la segona onada on tornaran els supernaturals, que començarà amb el número 26. La tercera onada començarà amb el número 51 i tornaran els semidéus catalans, un d’ells serà Sant Jordi, amb una història que tampoc no heu de deixar escapar. La quarta onada és una mica més… secreta, perquè hi descobrirem qui va ser el culpable de l’oblit actual, amb els poderosos catalans. I així, haureu d’esperar fins al número 80 de cada títol per a saber qui en va ser el culpable. Per això faré un micromecenatge, per tal de poder començar a fer títols mensualment. Perquè sense ajuda financera la producció pren massa temps. Catalunya al·lucinarà quan sàpiga qui va ser el culpable i el perquè.  És un català o catalana implicats en la història, mitologia i literatura catalanes. No en puc dir res més.

A quina franja d’edat va dirigida la saga?

Aquests còmics estan dirigits a majors de set anys. El guió és una mica més per a adults, amb molta sagacitat, però els nens podran gaudir-los també. Algunes vegades hi haurà un vocabulari més avançat; n’és un dels meus objectius, augmentar el vocabulari en català.

El vostre producte té una qualitat i acabament similar a algunes superproduccions de DC o Marvel. Ens podeu fer cinc cèntims dels vostres col·laboradors, dibuixant, coloritzador i retolista?

Els col·laboradors són professionals de Marvel, DC i altres empreses estatunidenques molt experimentades i conegudes. Són tots del Brasil i molt amables. És un plaer treballar-hi. No hi podria estar més feliç com a equip. Vaig provar de treballar amb il·lustradors catalans, però no tenien l’estil que cercava. Aquí, hi veig més manga i altres estils que no són el que cercava.  Però, si trobo un il·lustrador d’aquí que porti l’estil que cerco, m’encantaria donar-li feina.

Veiem un tarannà divulgador a cada vinyeta, teniu assessors d’història i etnòlegs a la vostra editorial?

Jo mateix. Vaig comprar més de 9000 llibres sobre els Països Catalans. N’he estudiat la història els darrers cinc anys i encara no m’aturo. És aquest estudi, allò que em va donar l’embranzida per a crear aquests còmics, perquè la història i les llegendes catalanes són tan intrigants que s’han de conèixer. Al final de cada títol, hi veureu una bibliografia on no tan sols es pot verificar la història que he explicat, sinó també llegir-la per saber-ne més. Molts dels llibres que tinc estan exhaurits; el lector jove no en podrà trobar més, de la història que explico. A la Viquipèdia, serà més fàcil de trobar-n’hi informació.

Es poden adquirir els còmics de Senyera Studios arreu de Catalunya?

M’agradaria donar les gràcies a les llibreries que m’han fet costat tot posant còpies dels meus còmics i pòsters als expositors. En venent aquestes publicacions, contribuiran a difondre no solament la llengua catalana sinó també la història dels Països Catalans. Moltíssimes gràcies pel vostre suport!

Gràcies pel vostre temps. Esperem que els herois catalans del vostre còmic despertin consciències arreu de Catalunya i més enllà!     

 

Les nostres històries es poden trobar a les llibreries que ara segueixen.

A Barcelona:

 1. Continuarà Còmics
 2. El Rei de la Màgia
 3. Llibreria Universal
 4. El Catálago del Cómic (ECC)
 5. Antifaz Comic
 6. Llibreria Sagitari
 7. Arkham Comics
 8. Comics Barcelona
 9. Mr. Brown Store

 

A fora de Barcelona:

 1. Vic, Llibreria Kritik
 2. Girona, Llibreria Les Voltes
 3. Sort, Llibreria Solé
 4. Tarragona, Llibreria La Capona
 5. Lleida, Serie B Comics
 6. Miravet, Estanc d’Eva
 7. Tortosa, La 2 de Viladrich
 8. Terrassa, Nikochan Comics
 9. Reus, Terra de Còmic
 10. Figueres, Llibreria Bookman
 11. Mallorca, Univers del Còmic
 12. Menorca, Llibreria Pau
 13. Sitges, Copisteria El Pati
 14. Sitges, Llibreria Universal
 15. Valls, Llibreria Tram
 16. Cervera, Llibreria Cucafera
 17. Guardiola de Berguedà, La Fleca
 18. Mora La Nova, Papereria Montforte
 19. Sant Pere de Ribes, Llibreria Gabaldà
 20. Manresa, Llibres Parcir
 21. Vilanova i la Geltrú, Llibreria A Tres Tintes
 22. Olot, Llibreria Drac
 23. Sant Just Desvern, Llibreria de Sant Just

 

A Internet: Productes de la Terra, productesdelaterra.cat

Aviat a: Berga, Andorra i Perpinyà.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , , , ,