Si demanem al nostre entorn per la pitjor tragèdia a la mar, el més probable és que se’ns respongui amb el “Titànic” gràcies a la pel·lícula de James Cameron, Leonardo di Caprio i Kate Winslet guanyadora d’11 Òscars de Hollywood. El vaixell sortit de les drassanes de Belfast va impactar amb un iceberg, segons la versió oficial,  i en van resultar mortes 1515 persones la nit del 14 d’Abril de 1912 en el seu viatge inaugural. Però com en tants altres temes, la percepció popular i la realitat no sempre coincideixen. El Titànic no és ni de bon tros la catàstrofe marina amb més víctimes de la història. El “Doña Paz”, el “Goya ” i el “Cap Arcona ” tots van tenir entre 4000 i 7000 víctimes cadascú. Però el rècord Guiness en aquesta tràgica classificació el té el Wilhelm Gustloff que va ser enfonsat el 30 de Gener del 1945 amb una pèrdua d’entre 9000 i 9500 vides.

El Wilhelm Gustloff va ser batejat així en honor del líder suís nazi mort a mans d’un croata jueu, segons la història oficial perquè estava previst que es digués Adolf Hitler. Inicialment fou un creuer al servei de les classes treballadores. Pels catalans és rellevant perquè el WG es va encarregar de repatriar el pilots de la legió Condor alemanya després de la seva intervenció a la Guerra Civil espanyola. També va servir de col·legi electoral ambulant pels austríacs residents a Londres al referèndum confirmatori de l’annexió alemanya al 1938. I després com a vaixell militar i vaixell hospital.

Al seu darrer viatge el WG va partir de Gotenhafen, la polonesa Gdynia, al migdia del 30 de gener de 1945, transportant milers de civils que fugien de l’avenç cruel de l’exercit Roig. Aquest avenç va originar l’operació Anníbal per repatriar militars i civils alemanys a ports segurs. 60.000 persones s’apilaven al port, moltes d’elles després de dies de caminar per la neu. Es calcula que unes 10.000 persones, la immensa majoria civil, van pujar al vaixell previst per a 1900 persones entre passatgers i tripulació, tot i que el registre es va aturar a l’arribar a 6000.

A les 9 hores d’haver sortit, 3 torpedes del submarí soviètic S-13 va enviar el WG al fons del Bàltic en menys d’una hora. 1239 incloent els 2 capitans persones van sobreviure. Més de 9.000, la meitat nens, van morir per les explosions, ofegats, trepitjats per la gernació esporuguida o per hipotèrmia. La tètrica casualitat va fer que la fi del vaixell va arribar el dia que Wilhelm Gustloff hauria complert 50 anys i que feia 12 anys que Hitler era canceller. La culpa alemanya de la Guerra ha mantingut el silenci sobre aquesta tragèdia fins que els darrers anys Günter Grass al seu llibre “A pas de cranc ” (2002) i el director Joseph Vilsmaier amb la pel·lícula “Die Gistloff” del 2008 ho han popularitzat.

Algunes versions apunten a dins el Gustloff hi viatjava la magnífica Cambra d’Ambre del palau de Caterina la Gran, prop de Sant Petersburg i robada pels nazis, que ha estat recentment reconstruïda amb finançament d’empresaris alemanys. Però un cop localitzat i filmat el naufragi al 95, les restes ja havien estat saquejades aparentment per evitar una investigació com a crim de guerra.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , , ,