Fa uns mesos, el tema dels avals davant el Tribunal de Cuentas per respondre dels 5’4 milions reclamats a 34 exalts càrrecs va esdevenir una subtrama dins el “culebrot” del procés. Ahir “El Mundo” va filtrar que la instructora del cas no accepta els avals aportats per la Generalitat, modalitat a la qual s’havien acollit 28 dels 34 encausats.

Entre les persones a qui es reclama el pagament de fiança hi ha l’expresident de la Generalitat, Artur Mas, que suara ha reconegut que va enganyar amb la promesa d’independència a 18 mesos a les eleccions del 2015, el seu exconseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, que no és independentista, l’expresident Carles Puigdemont, responsable de les dues falses DUI del 2017 i el vicepresident Oriol Junqueras, corresponsable de les falses DUI i que renega de la unilateralitat. La credibilitat del procés com a camí a la independència perd credibilitat cada dia que passa.

Per a augmentar la provocació a l’independentisme que no atorga cap avantatge estratègic a l’estat espanyol, cosa que ens hauria de fer pensar, la filtració de la decisió es produeix exactament quan fa dos anys de la sentència del procés. Els condemnats han estat ja indultats, mentre molts dels qui van protestar contra les seves sentències continuen encausats. Ni Monty Python ho superaria.