Els perits del Banc d’Espanya han conclòs que el Santander va blanquejar diners dels seus contribuents a l’entitat suïssa HSBC, i han traslladat l’informe a l’Audiència Nacional. Entre els beneficiats per aquesta xarxa hi ha el motociclista Jorge Lorenzo, que hauria desviat 850.000 euros per eludir el control tributari i és accionista d’una societat instrumental a Luxemburg, que té accions a paradisos fiscals de Panamà i les Illes Verges. La llista inclou polítics, empresaris, artistes, narcotraficants i fins a 500 fortunes que haurien evadit imposts a Suïssa i Andorra gràcies a una operació liderada per Alejandro Pérez Calzada, marit de la cap de l’Oficina Antifrau quan Rajoy governava.

Aliè a l’escàndol, el Santander ha acomiadat recentment 3.572 treballadors i en reubicarà uns 1.500 en el marc d’un ERO pactat entre la direcció de l’empresa i els sindicats. En una vida paral·lela d’impunitat i luxe, Ana Botín s’ha comprat un jet valorat en 45 milions d’euros mentre que l’entitat bancària que presideix ha adquirit un paquet d’actius tecnològics de la companyia alemanya Wirecard per 100 milions.

Juntament amb el BBVA, La Caixa i Telefónica, el Santander va ser una de les entitats subvencionadores del grupuscle ultra Societat Civil Catalana, desmuntat pel fotoperiodista Jordi Borràs en un llibre. A més, d’ençà el 2013 controla el 51% de la financera d’El Corte Inglés, empresa liderada fins al 2018 per un excandidat a la Falange (Dimas Gimeno) que encara en conserva un 5% i és considerat un dels 200 homes més rics d’Espanya.

El 2020 no ha estat precisament agradable per a la família Botín. Jaime, exvicepresident de l’entitat i oncle de l’actual presidenta, ha estat condemnat a tres anys de presó i una multa de 52 milions d’euros per contraban d’un quadre de Picasso, valorat en 26 milions. El va treure d’Espanya amagat al seu veler i sense el permís del Ministeri de Cultura.

El febrer el Diario 16 difonia l’acusació contra Ana Botín per un presumpte frau de 50 milions d’euros comès el 2017, quan l’entitat hauria venut per 450.000 euros una finca urbanitzable a la Costa del Sol de més de 480.000 metres quadrats amb l’autorització dels membres del seu comitè executiu. També al febrer, el TC va acceptar el recurs d’empara sobre execucions hipotecàries i clàusules abusives del Banc Santander. El cas va sorgir el 2017 quan al Centre d’Assessorament i Estudis Socials (CAE) defensava una família a punt de ser desnonada: els seus advocats van comprovar que el jutjat d’instància 31 de Madrid no havia revisat les clàusules abusives del contracte, és a dir, interessos de demora i venciment anticipat, que permeten els bancs executar la hipoteca a partir d’un únic impagament. D’ençà el 2013 el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) considera que és una clàusula abusiva i nul·la.

Finalment, el Santander estaria involucrat en el major frau fiscal d’Europa. Segons una informació de Diario 16, la fiscalia de Colònia està investigant un frau dels dividends ‘cum-ex’ xifrada en 55.200 milions d’euros enmig del silenci dels principals mitjans de comunicació espanyols. El diari francès Le Monde ho ha definit com “el robatori del segle” mentre que l’eurodiputat Miguel Urbán ha sol·licitat la compareixença de l’entitat a la comissió sobre delictes i evasió fiscal del Parlament Europeu. La suma de tots els escàndols podria arribar a provocar la retirada de la llicència bancària.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , ,