El president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, ha reclamat la creació d’una Secretaria de Política Lingüística amb l’objecte de revertir la situació d’emergència que viu la llengua, emprada tan sols pels 32,5% dels habitants dels territoris de parla catalana. Ho ha fet durant l’acte de lliurament del vuitè Premi Martí Gasull i Roig, concedit a la revista Sàpiens per l’exemplaritat mostrada en la defensa de la llengua.

La cerimònia, que s’ha fet al Poliorama de Barcelona, ha comptat amb les actuacions musicals de Cris Juanico i Maria Jaume i la participació dels personatges dels primers anys del Club Súper 3. De fet, l’eix temàtic de la vetllada ha estat la campanya ‘Més audiovisual en català’, que demana mesures concretes per a la normalització de la llengua, especialment entre els joves.

Escuder ha recordat que, en cas de formar govern, ERC, Junts i la CUP han de complir els compromisos lingüístics adquirits abans de les eleccions, i que el nou òrgan hauria de tenir una dotació del 0,5% del pressupost de la Generalitat. La idea és combatre “la deixadesa i marginació del català a les administracions públiques, la descatalanització de l’entorn comunicatiu dels joves i la pèrdua de consciència lingüística. Hi som a temps però cal actuar de manera eficaç i desacomplexada”.

En un vídeo, Joan Manuel Tresserras ha argumentat la necessitat de recuperar el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació mentre que el compte de Twitter @DoblatgeCatala ha acreditat la dificultat de trobar continguts en català a plataformes digitals com ara Netflix, HBO o Disney+. L’escriptor lleidatà Josep Vallverdú, de 97 anys, ha rebut el premi especial del jurat per una vida dedicada a la literatura catalana, si bé no ha pogut recollir-lo presencialment.

Pere Aragonès ha subratllat que la política cultural i lingüística dels propers anys ha de fonamentar-se en el desenvolupament del sector audiovisual “perquè tenim el talent, la capacitat i el públic per a fer-ho”; Laura Borràs no s’ha sentit interpel·lada per Escuder i ha preferit espolsar-se les culpes amb un joc de paraules. “Com que l’estat actua com a plataforma contra la llengua, sort tenim de la Plataforma per la Llengua”.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , , ,