El Grup Promotor de la Llei 24/2015, que el proppassat juny va registrar la nova llei antidesnonaments –restituirà els articles suspesos pel TC–, ha acusat Junts per Catalunya de voler-hi fer retallades tot haver-hi donat suport juntament amb la CUP, ERC i En Comú Podem.

Després de la ronda de compareixences d’entitats socials, organismes públics, col·legis professionals i associacions de la propietat, Junts ha presentat esmenes importants com ara la de compensar econòmicament els desnonadors o modificar la definició de grans tenidors a 15 habitatges en comptes de 10. “Suposa un pas enrere perquè deixa fora alguns casos de famílies vulnerables que van haver d’ocupar, posicionant-se al costat dels qui desnonen. Tenen el mateix comportament que amb la llei de lloguers”, ha alertat el Grup Promotor de la futura normativa.

Per aquest motiu, ha convocat la ciutadania i el moviment pel dret a l’habitatge a sumar-se a la concentració que organitzarà aquest dijous a les 18 h a l’Arc de Triomf de Barcelona.

D’altra banda, la PAH ha rebut amb escepticisme la futura llei d’habitatge que han pactat el PSOE i Unides Podem. Consideren que en matèria de desnonaments no s’ha inclòs cap de les recomanacions de l’ONU, “ni el judici de proporcionalitat previ als desnonaments ni se’n prohibeixen els de famílies vulnerables sense alternativa; tampoc s’hi recull l’obligació dels grans tenidors d’oferir lloguer social a les famílies vulnerables abans de desnonar-les”.

La PAH també critica que no es garanteixi l’aplicabilitat del control de lloguers al conjunt de l’estat i, a l’espera de fer-ne una lectura més profunda, l’intueix molt llunyana d’esdevenir una llei que asseguri el dret a l’habitatge, freni els desnonaments i els preus dels lloguers, resolgui l’endeutament de les famílies i responsabilitzi els bancs i fons voltors.