El presumpte govern més progressista de la història d’Espanya ha impulsat dos projectes que reforcen el règim del 78: d’una banda, el Congreso ha aprovat el decret llei que permetrà encarregar a les principals empreses de l’IBEX-35 la gestió dels fons europeus per a la recuperació econòmica, que podrien arribar a 140.000 milions d’euros. Diverses organitzacions socials han advertit que les principals beneficiàries del pla Next Generation seran multinacionals com ara Endesa, Inditex, Agbar o ACS, presidida per Florentino Pérez, i s’han queixat que l’acord no signifiqui una veritable transició ecosocial. Però una part del pastís també aniria a parar a Repsol, Ferrovial, Cepsa, Iberdrola, Telefónica, El Corte Inglés Air Europea, Aciona o Ferrovial.

El proppassat 31 de desembre el darrer BOE de l’any incloïa el decret llei 36/2020 de mesures urgents per a la modernització de l’Administració pública, que en realitat regulava el repartiment dels diners que arribaran d’Europa. Cinc dies abans d’aprovar aquest acord, la CEOE i la consultora Pricewaterhouse ja havien posat en marxa una oficina tècnica per a  donar assessorament per la captació i aprofitament dels recursos europeus.

La ministra Carmen Calvo no va tenir problemes per agrair el paper de Vox i dels partits que han permès aprovar el decret llei, “perquè cal protegir Espanya”. El PNV, EH Bildu, Más País, Coalició Canària, Nova Canàries, PRC i Teruel Existe hi han votat a favor mentre que el PP, ERC, PDeCAT, Junts, UPN, CUP i Foro Asturias hi han votat en contra. L’abstenció de Vox ha resultat decisiva per a l’aprovació del decret en un moment en què el deute públic espanyol ha assolit un nou rècord negatiu i ja suposa 114,5% del PIB.

De l’altra, el Congreso també ha aprovat un decret que preveu l’endeutament de l’Estat amb l’objecte de pagar els 1.350 milions del deute del projecte Castor a Bankia, Caixabank i el Banc Santander, però el PSOE i Podem ho han provat de vendre com un decret social. Mentrestant, prop de 300.000 persones encara no han cobrat l’ERTE i unes 500.000 tenen problemes amb les liquidacions.

Mentrestant, el mateix govern progressista continuarà permetent que les persones sense papers puguin ésser multades o expulsades del país en el cas d’ésser denunciades. En un altre àmbit, el PSOE i Podem han justificat la venda d’armes a Aràbia Saudita durant els atacs al Iemen, amb el pretext que aquest comerç amb la monarquia absoluta d’Abdulaziz no en contravé la normativa internacional. Espanya tampoc s’ha adherit al Tractat europeu en què cada Estat es compromet a no fabricar, desenvolupar, assajar o amenaçar amb armes nuclears.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , , , , , , , , , ,