El famós lema de ‘lligat i ben lligat’ que resumeix el frau de la Transició va més enllà d’un tòpic tronat atès que s’adiu amb la realitat quotidiana i recentment n’hem vist alguns exemples. A Badajoz un regidor de Vox ha demanat col·locar una estàtua de Franco en una rotonda mentre que la vicepresidenta del govern Carmen Calvo ha atorgat una subvenció de 665.000 euros a l’organització franquista Fundació de la Santa Creu, que en teoria hauria d’ésser suprimida per la Llei de Memòria Democràtica ja que en contravé els valors constitucionals.

Ensems, el govern espanyol ha encetat la reforma de la llei franquista de secrets oficials, que no fa albirar grans esperances a curt termini atenent el temps transcorregut entre la promesa de Pedro Sánchez de derogar la llei mordassa i la vigència de la normativa… I encara més: l’artista que va pintar la làpida del dictador, Enrique Tenreiro, serà jutjat per delictes de profanació de tomba i contra la llibertat de consciència. A Oviedo, una sentència ha obligat a rebatejar els 17 carrers que enalteixen la dictadura i el cop d’Estat de 1936.

Mentrestant, la seu de Podem de Cartagena ha estat víctima d’un atac ultra amb explosius per bé que la caverna mediàtica i els bots/trolls organitzats a Twitter s’ho han empescat per qualificar-ho d’autoatemptat. De les pintades al Casal Popular Lina Òdena i dels atacs a diversos ateneus catalans (la Màquia de Gavà, el de Sarrià i el del Lluçanès), silenci absolut, i les manifestacions feixistes amb simbologia nazi són automàticament convertides en actes protagonitzats per constitucionalistes, patriotes o persones amb banderes espanyoles.