El govern espanyol ha aprofitat la recepció dels cadàvers dels jornalistes David Beriain i Roberto Fraile per a fer propaganda de les forces armades. En arribar a Torrejón de Ardoz des de Burkina Faso, vint-i-quatre soldats de l’exèrcit de l’aire han transportat els fèretres que havien estat rebuts per les ministres d’Exteriors i Defensa.

El protocol s’ha assemblat al que van tenir els soldats morts en l’escàndol del Yak-42, però sense el detall macabre de les restes barrejades dels cossos. Tots dos, que eren a Burkina Faso preparant un documentari sobre la caça furtiva, han rebut de manera pòstuma la creu al Mèrit Civil enmig d’honors militars.

Mentrestant, les famílies de José Couso –assassinat a Irak per soldats nord-americans–, i de Diego Bello, mort a Filipines per policies d’aquest país, continuen esperant reconeixement similar. En el cas de Couso, a més, els diferents governs espanyols han coordinat d’encobrir la Casa Blanca per a deixar impune l’assassinat del fotoperiodista a l’Iraq.

Fraile i Beriain eleven a dotze la xifra de professionals de la informació morts en zones de conflicte d’ençà 1980: Luis Espinal (Bolívia), Juantxu Rodríguez (Panamà), Jordi Pujol Puente (Bòsnia) –corresponsal de l’Avui i encara amb tres assignatures pendents d’aprovar–, Luis Valtueña (Ruanda), Miguel Gil Moreno (Sierra Leone), Julio Fuentes (Afganistan), José Luis Perceval (Rabat), Julio Anguita Parrado (Bagdad), fill del polític d’IU, José Couso (Iraq) i Ricardo Ortega (Haití).