De l’11 de juny al 17 de juliol, Sant Cugat es tornarà a convertir en un aparador per als amants de la fotografia contemporània gràcies al festival Lumínic, coorganitzat per la plataforma i editorial fotogràfica Lumínic i l’ajuntament de la ciutat vallesana. Durant tots els dies del festival la ciutat acollirà exposicions, tallers i conferències de fotografia d’autors amb reconeixement a escala estatal i internacional. En l’edició d’enguany el certamen explora la idea de límit des de diferents punts de vista. D’aquesta manera, un total 15 exposicions plasmaran en format fotogràfic aquest concepte.

Un dels objectius de l’edició d’enguany és enfortir i fer créixer la xarxa. Per fer-ho el festival col·labora enguany amb GAC, Galeries d’Art de Catalunya, en què 12 de les galeries associades col·laboraran amb la programació del festival acollint una exposició de fotografia als seus espais expositius. Entre aquestes localitzacions podrem trobar la galeria Espai Cavallers de Lleida, la galeria Anquins Gallery de Reus, i vuit galeries més de Barcelona com Villa Del Arte, Pigment Gallery o Espai Artur Ramón. 

A més de comptar amb els espais La Galeria i la Sala Rusiñol de Sant Cugat. Amb aquesta col·laboració, el certamen busca teixir i fer créixer el circuit expositiu fotogràfic arreu de Catalunya, amb la intenció de mantenir i expandir aquest vincle amb projecció a properes edicions.

Amb l’afany de donar veu a les noves generacions de creadors, el festival col·labora amb diverses escoles i centres de fotografia: Elisava, Grisart, Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya, alumnes i exalumnes de Belles Arts de la Universitat de Barcelona, El Observatorio i l’INS Leonardo.  Les mostres fotogràfiques dels alumnes de cada centre es podran veure en galeries i espais expositius de Sant Cugat.

Taules rodones, tallers i conferències

Amb la intenció de mantenir la dinàmica d’anteriors edicions, el festival organitza activitats paral·leles a la programació dels espais expositius. El dia de la inauguració, el dissabte 11 de juny, podrem trobar una visita guiada per les diferents exposicions i una taula rodona amb els artistes participants en el festival. La presentació de dos llibres fotogràfics editats per l’editorial LUMÍNIC, Los Hijos del Cuervo de José Luís Carrillo i BRIANS. Dones invisibles de Camila Oliveira, comptarà amb la presència dels autors.

Finalment, el festival també comptarà amb diverses activitats de formació, com un taller-laboratori amb la comissària convidada, Daniela Palafundi, o un cap de setmana amb tallers englobats en l’àmbit del fotollibre: enquadernació, creació de fanzins i un itinerari sobre les diferents tipologies físiques dels llibres.

Lumínic, plataforma codirigida pels fotògrafs i gestors culturals Amanda Bernal, Bernat Millet i Marc Vidal, fa un treball transversal per mostrar projectes fotogràfics de qualitat a través de tres línies de treball en paral·lel: el festival, una galeria d’art online, una editorial de llibres de fotografia i serveis educatius.

Llegeix articles amb temes relacionats: , ,