Nou cas de discriminació lingüística als Països Catalans: una mestra i una directora del CEIP Mediterrani d’Alacant s’enfronten a una petició de 15 anys d’inhabilitació pel simple fet d’haver emès una circular en valencià. Per error, una part del document no incloïa la traducció al castellà i una família que es va sentir ofesa ha denunciat per via penal les dues docents.

Els fets van succeir el 2020 quan el col·legi va dictar una autorització a una alumna i la família va al·legar que no la podia signar perquè no l’entenia; la família va assegurar que el centre els havia negat el dret a rebre la traducció del text al castellà i la seva filla no va poder anar a l’excursió. Casualment, el pare de la nena, Joaquín Oliva, és vicecoordinador municipal de Vox a Alacant i, envalentit pel suport de l’associació espanyolista Hablemos Español, van traslladar els fets a la Fiscalia de Menors per una presumpta discriminació lingüística.

Ensems, la Conselleria d’Educació va interposar una denúncia formal per insults i amenaces a la directora del centre, rebudes de manera anònima per via telefònica.

Per contra, hi ha dues notícies positives en l’àmbit lingüístic: d’una banda, els policies que van vexar un ciutadà flamenc per parlar català a l’Aeroport del Prat el 2019 podrien rebre una pena de fins a dos anys de presó en un cas especialment indigne: el ciutadà, que no sap parlar castellà, va ser obligat a mostrar en públic el contingut de la bossa recol·lectora que porta arran d’una operació per càncer de colon.

De l’altra, vuit pel·lícules del catàleg d’Adso ja es poden veure en català a Prime Video, entre les quals hi ha Ments brillants, La decisió o Beneïda disbauxa.

 

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , , ,