Desè aniversari molt agre de l’accident nuclear de Fukushima: atenent un report d’Ecologistes en Acció, encara hi roman més d’un milió de metres cúbics d’aigua radioactiva que ningú no sap com gestionar. A més d’això, el lloc amuntega urani i residus fosos reactius i vora 39.000 persones no han pogut o no han gosat tornar a casa. La zona afectada podria empitjorar pel risc de nous terratrèmols o tsunamis.

L’empresa TEPCO preveu concloure el procés de desmantellament el 2041 o el 2051; les 880 tones de combustible nuclear fos romanen a les piscines dels reactors espatllats i és possible que mai no en puguin ésser retirats, cosa que obligaria a mantenir els reactors tancats hermèticament en un sarcòfag.

Ecologistes en Acció -que adverteix que en l’any dels Jocs Olímpics, Japó preveu vessar 1,24 milions de tones d’aigua radioactiva a la mar- s’ha afegit a la declaració signada per uns 80 col·lectius d’una quinzena de països europeus, contra la continuïtat de l’energia nuclear al vell continent.

Però el perill podria ésser més a prop del que sembla: la central de Cofrentes (València) es troba en una zona de volcans antics i s’inundaria en cas que alguna de les preses s’esquerdés; emperò, no s’hi ha fet cap simulacre d’urgència. El reactor de Cofrentes, central propietat d’Iberdrola, té característiques similars al reactor número 3 de Fukushima. Fa 37 anys que és activa i, malgrat no ésser rendible, la intenció és que funcioni fins el 2030. Diverses associacions ecologistes han demanat que no en renovin l’autorització.

Finalment, Ecologistes en Acció de Catalunya, Societat Humana i Greenpeace han presentat 24 requeriments als càrrecs i administracions públics en relació amb el compliment de la normativa de les centrals d’Ascó i Vandellós, amb l’objecte que els municipis que s’hi troben en un radi de deu quilòmetres tinguin ben presents els plans d’urgència.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , , , , ,