Tothom recorda l’assassinat del jove Samuel que va colpir tot l’Estat durant aquest mes de juliol. El motiu del crim va ser que l’assassinat estava fent una videotrucada mentre una parella discutia i aquesta va pensar que en Samuel els filmava.

Els mitjans i les institucions ens han venut que va ser un assassinat amb motivació homòfoba i han culpat a l’extrema dreta del crim, però la motivació homòfoba es va descartar al primer moment.

Va ser una de les amigues de la víctima qui va dir en una piulada, poc més d’una hora després de l’assassinat, que en Samuel havia estat assassinat a causa de la seva orientació sexual. Unes hores més tard, però, va aclarir que ella no sabia ben bé què havia passat, i que solament ho va dir perquè el diari ‘La Voz de Galicia’ deia que en Samuel anava amb la seva xicota, la qual cosa no podia ser perquè en Samuel era homosexual. La primera piulada es va fer viral, la segona va ser ignorada.

Ràpidament els mitjans i les institucions es van posar a vendre la idea que el jove havia estat assassinat per la seva orientació sexual i a vendre el relat que els agressors eren militants d’extrema dreta i, més directament, al partit espanyolista VOX, partit que no té representació a Galícia.

Tot i que el pare, que no sabia que en Samuel era homosexual, va demanar expressament que no es polititzés la mort del seu fill, vam veure com se’n feia marxandatge, com se n’omplien els mitjans, com es feien manifestacions en què s’hi cridaven consignes que no tenien res a veure amb el pobre noi assassinat (a Madrid els manifestants cridaven ‘’Ayuso, fascista, estás en nuestra lista’’, com si la presidenta de Madrid hi hagués tingut res a veure).

És curiós que, mentre els en el cas de ‘’la Manada’’ no vam trigar gaire a saber els noms i els rostres dels acusats, en aquest cas no ha passat. Els acusats van ser un veí violent d’A Coruña que ja tenia antecedents per violència, la xicota d’aquest que té el malnom de ‘’la follonera’’, que també té fama de violenta i conflictiva (tot i ser-ne la instigadora i, legalment i penal, tenir la mateixa responsabilitat que els agressors, no ha estat empresonada com sí que ho han estat els altres) i un altre noi d’origen brasiler amb antecedents per violència amb arma blanca.

Persones de l’entorn dels presumptes agressors afirmen que en aquella colla hi havia un homosexual i que, a més a més, no sabien de l’orientació sexual de l’assassinat.

Sobre l’àmbit privat d’en Samuel sabem que era un jove que no va parlar mai de la seva sexualitat a casa, ajudava al pare en els afers d’una congregació cristiana (això demostra que no hi tenia una mala relació) i que ensenyava la Bíblia.

És curiós que no se n’hagi parlat de res d’això als grans mitjans i que ens hagin venut una imatge dels fets que és del tot diferent: un noi homosexual, militant d’esquerres, ateu i antifeixista que va ser assassinat per un grup de neonazis afiliats a VOX.