La fiscalia Anticorrupció ha demanat el sobreseïment de la investigació contra el Banc Santander amb l’argument que la causa ha prescrit, malgrat que hi detecta greus irregularitats. De fet, 60% del capital ocult a la llista Falciani d’Espanya pertanyia a la família Botín, l’entitat de la qual hauria col·laborat en la sortida de Suïssa a Espanya de diners de clients, amb l’objecte d’evitar-ne la declaració a Hisenda. L’operació, que es va desenvolupar entre el 2005 i el 2008, es va dur a terme amb l’ajut del banc HSBC i el BNP Paribas.

En un exercici de cinisme, Anticorrupció ha lamentat no poder inculpar ningú, però alhora ha assegurat que la manca de proves inequívoques i l’existència de dificultats tècniques impedeixen d’acreditar que l’entitat financera cometés un delicte d’emblanquiment de diners. El Santander, que recentment va acomiadar més de 3.000 treballadors, és implicat en diversos fraus fiscals i escàndols que podrien fer trontollar la seva llicència bancària.

D’altra banda, el cost del rescat bancari entre 2008 i 2019 s’enfila a 86.934 milions d’euros, és a dir, 0,66% del PIB espanyol d’aquests dotze anys. Segons Carlos Sánchez Mato -professor d’Economia a la Universitat Complutense i regidor de l’Ajuntament de Madrid fins el 2019, amb Carmena com a alcaldessa, la xifra és provisòria perquè continua a créixer i en cap cas hauria d’emprar-se com a pretext per a una futura congelació de les pensions.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , , ,